VIII Edycja konkursu „Kucharz Doskonały”
4 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal odbyła się VIII edycja Warszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych dla osób z niepełnosprawnością intelektualną „Kucharz Doskonały”, organizowanego wspólnie przez Stowarzyszenie Otwarte Drzwi i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. W Konkursie wystartowali uczestnicy: warsztatów terapii zajęciowej, środowiskowych domów samopomocy, ośrodków dziennego pobytu oraz specjalnych placówek edukacyjnych z terenu Warszawy. W tym roku do współzawodnictwa przystąpiło 12 zespołów. Każdy zespół przygotowywał dwie potrawy: sałatkę z ziemniakami, jajkiem w koszulce i świeżymi warzywami oraz pierś z kurczaka nadziewaną serem pleśniowym i suszonymi owocami, podaną na kaszy perłowej z masłem i majerankiem, z lekko sparzonym brokułem na zredukowanym soku
z pomarańczy. Nasz ośrodek reprezentowali uczestnicy zajęć: Edyta Sołtysiak i Rafał Musch. Do zawodów przygotowywała ich terapeutka pani Agnieszka Kaczmarek. Rywalizacja była zacięta, gdyż czasu na przygotowanie obu potraw nie było wiele. Trzyosobowe jury oceniało zarówno smak potraw, jak i sposób ich podania. Po długich naradach jury zdecydowało się przyznać pierwsze miejsce Natalii i Magdzie z Fundacji DOM przy ul. Wólczyńskiej. Drugie miejsce zajęli Beata i Czarek z WTZ przy ul. Konarskiego, natomiast trzecie zdobyli – Paulina i Rafał z Warsztatu Terapii Zajęciowej KSN AW przy ul. Karolkowej. Zwycięzcy dostali cenne nagrody i książki z autografami sławnych szefów kuchni. Zespoły, które zajęły pierwsze trzy miejsca, otrzymały również puchary i medale ufundowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Reszta uczestników konkursu również dostała nagrody (termosy, rękawice kuchenne i miseczkę ceramiczną) oraz dyplom za uczestnictwo. Trenerzy dostali w prezencie komplet sztućców oraz dyplom. Natomiast każdy ośrodek biorący udział w zawodach dostał czajnik elektryczny. Nagrody wręczała aktorka Elżbieta Jędrzejewska. Ten, już po raz kolejny organizowany przez Stowarzyszenie Otwarte Drzwi konkurs, tak bardzo lubiany przez naszych uczestników zajęć, pokazuje jak mogą być oni sprawni i pełni kulinarnej fantazji.
z pomarańczy. Nasz ośrodek reprezentowali uczestnicy zajęć: Edyta Sołtysiak i Rafał Musch. Do zawodów przygotowywała ich terapeutka pani Agnieszka Kaczmarek. Rywalizacja była zacięta, gdyż czasu na przygotowanie obu potraw nie było wiele. Trzyosobowe jury oceniało zarówno smak potraw, jak i sposób ich podania. Po długich naradach jury zdecydowało się przyznać pierwsze miejsce Natalii i Magdzie z Fundacji DOM przy ul. Wólczyńskiej. Drugie miejsce zajęli Beata i Czarek z WTZ przy ul. Konarskiego, natomiast trzecie zdobyli – Paulina i Rafał z Warsztatu Terapii Zajęciowej KSN AW przy ul. Karolkowej. Zwycięzcy dostali cenne nagrody i książki z autografami sławnych szefów kuchni. Zespoły, które zajęły pierwsze trzy miejsca, otrzymały również puchary i medale ufundowane przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Reszta uczestników konkursu również dostała nagrody (termosy, rękawice kuchenne i miseczkę ceramiczną) oraz dyplom za uczestnictwo. Trenerzy dostali w prezencie komplet sztućców oraz dyplom. Natomiast każdy ośrodek biorący udział w zawodach dostał czajnik elektryczny. Nagrody wręczała aktorka Elżbieta Jędrzejewska. Ten, już po raz kolejny organizowany przez Stowarzyszenie Otwarte Drzwi konkurs, tak bardzo lubiany przez naszych uczestników zajęć, pokazuje jak mogą być oni sprawni i pełni kulinarnej fantazji.